Problemer med TV signalet

 

Godkendt og ikke godkendt antennemateriel
Mange har siden det nye digitale-sende nets idriftsættelse 1. november 2009, oplevet problemer med, at få et godt billede eller har oplevet “sort skærm”. Dette skyldes oftest, at antenneinstallationen ikke er HF tæt hvilket er et krav til antenneinstallationer i dag, efter overgangen til digital TV.

Hvad forstås der så ved en HF (højfrekvent) utæt installation?
pixeleringUtætheden består i, at installationen ikke er i stand til at holde de uønskede luftbårne digitale-signaler ude af ens egen antenneinstallation. Disse blandes med de signaler der sendes via kablerne fra YouSee.
Herved opstår der en blanding af 2 forskellige signaler, forstået på den måde at man fx ser to TV programmer på samme tid. Symptomerne kan være at der intet billede er, eller at billedet “pixelerer” hvilket opleves som store firkanter i billedet.

Det uønskede signal behøver ikke at være et TV signal, det kan være mange forskellige slags signaler. Dette kan opleves bl.a. ved, at der optræder striber af forskellig art, der løber “skråt” hen over billedet og sildebens-mønstre der kommer og går med forskellige intervaller.

Hvad er de hyppigste årsager til utætheden?

Der er mange årsager til utætheder, men der er specielt 3 der gør sig gældende. Den første er, at man har nogle typer antennestik med plasthætte, dårlige samlinger og splittere.

antennestik

Her er to typer antennestik.
Antennestikket til højre er den mest benyttede, men kan ikke længere benyttes, det er ikke HF tæt.
Typen til venstre er HF tæt og godkendt – huset er støbt aluminium
YouSee har lavet en overskuelig brochure, med masser af information og billeder der viser gode og dårlige installationsting. Læs folderen ved at klikke her.

Dansk Kabel TV har lavet en video der fortæller dig hvordan du skal gøre, og hvordan du IKKE skal gøre det.
Se videoen

Hvor kan jeg købe korrekt og godkendt udstyr

Både Stofa og YouSee har lavet en kvalitetsmærkning.
Hvis du ser et af de to logoer på et produkt ved du at kvaliteten er i orden.

Hos Jelling Radio & TV, Stationsvej 4, 7300 Jelling, kan de både levere, men også rådgive dig med alt hvad du skal bruge til din installation derhjemme. Butikken har åbent mandag-fredag kl. 13.00-17.30 og Lørdag 9.30-12.00

 

De største syndere er:
  • Gamle “Plastik vinkel stik”antenne-kabel
  • Dårligt samlede kabler
  • Utætte kabelsamlinger
  • Indstråling fra lysnetstøj i antennekablet, specielt hvis kablet ikke er dobbeltskærmet

Med digitale signaler er signalkvalitet vigtigere end nogensinde. Med de gamle “analoge” signaler kunne man
stadigt se tv, selv med et dårligt signal Har du et dårligt signal kan du opleve at billedet fryser, og der forekommer
ofte lydudfald. det er heller ikke ualmindeligt at nogle kanaler ikke længere er tilgængelige=sort skærm.

Vil du sikre dig i mod både forstyrrelser og tab af signal bør du sikre dig at din antenneinstallation er HF-tæt.

 

HF-tæt installation

Et nøgleord for antenneinstallationer er HF-tæthed. Hvis din installation i hjemmet er HF-tæt er du beskyttet mod at miste signal, men endnu vigtigere, du forstyrres ikke af elektronisk støj fra andre apparater. I et HF-tæt anlæg, hvor der er brugt de rigtige komponenter, vil der næsten ikke være tab af signal styrke, hvilket betyder at du ikke vil opleve problemer med hverken lyd eller billede.

Brug af korrekte kabler og stik er noget af hemmeligheden
Der er specielt to årsager til at man kan opleve problemer med tv-signalet.

antenne_plastikDen første er det gamle “Plastik vinkel stik”

Dette stik må ikke benyttes længere. Dette skyldes bl.a. at skruen der fastholder ledningen fungerer som en “antenne” og opfanger de signaler der er i luften og blander dem med signalet i dit kabel. Har du nogle af disse kabler, skal de alle erstattes med dobbeltskærmet ledning, med fabriks støbte antennestik i et metalhus.

VIGTIGT!
Uheldigvis ses det ofte at kabler købt med støbte stik ikke er udført dobbeltskærmede. Det er derfor meget vigtigt at man er sikker på dette inden du køber nye kabler. Det er ganske nemt at sikre sig en ordentlig kvalitet, læs mere på Homeconnect.me´s hjemmeside, der viser dig de korrekte produkter.
Disse kan bl.a købes hos Jelling Radio & TV, og hos Silvan.

antenne_fordelerEn anden årsag er ældre antenne/signalsplittere som påsættes antennedåsen eller forlængerkabel for at splitte signalet til to fjernsyn. Disse bør erstattes af en professionel antenne splitter med F-Connectorer eller en TV splitter i lukket hus med ordentlige kabler.

Hvis du følger ovenstående vejledninger, bør du ikke opleve problemer med at modtage digitalt Kabel TV.
beste-tvsignal_220p